pátek 30. května 2008

V hlavě zakouřeno


Protože pondělní Respekt přinesl článek o kotrmelcích kolem návrhu protikuřáckého zákona, musím se k tomu vyjádřit ještě předtím, než vyjde Respekt nový...

Přibližně před rokem sepsal nováček mezi poslanci Boris Šťastný (původní profesí lékař) návrh protikuřáckého zákona. Nikdo se nad tím nijak zvláště nepozastavoval, koneckonců většina evropských zemí v této době podobné zákony do svých legislativ včleňuje. Překvapením ale bylo hlasování o přijetí tohoto návrhu, kdy naši zákonodárci s převahou sepsanou novelu zamítli. Ta se vrátila k přepracování do jednotlivých výborů. Ani teď by na tom nebylo nic zvláštního, vždyť práce poslanců je o diskuzi a shodě, že.

Z hospodářského výboru však vzešel naprosto opačný návrh, který prosazuje, aby se smělo kouřit i tam, kde to doposud možné nebylo - tedy na úřadech, v bankách, v dopravních prostředcích nebo na zastávkách. Celý hospodářský výbor následně ztratil paměť, protože si nikdo nepamatuje, kdo tento návrh podal.

To je krása, že? Možná se dočkáme zákona, který nám dovolí kouřit v porodnicích. Ale to vlastně bude pro děti pozitivum - zvykat si od nejrannějšího věku na něco, s čím se budou setkávat všude.

Doufejme, že převáží zdravý rozum. Argumenty odpůrců protikuřáckého zákona se ukázaly na příkladu jiných zemí jako neopodstatněné. Provozovatelé restaurací žádný úbytek návštěvníků po zákazu kouření nezaznamenali.

"Jakou roli hraje tabáková lobby?"

A co na to sysel?
Bacchus et argentum mutant mores sapientum.

Ilustrace převzata z: http://www.oceancreep.com/blog/wp-content/uploads/2007/04/stop-second-hand-smoking-2.jpg

Žádné komentáře: