středa 14. května 2008

Národní garda nerada "rasta"


Pro pobavení jsem si četl nově zveřejněný řád Národní gardy. Krásně si ho urovnali v paragrafovém znění - nejspíš proto, aby budil zdání něčeho hodnotnějšího, než je zbytečný cár papíru/pixelů. Nejen, že jsem našel několik překlepů, kterými by byl každý jiný právní přepis znehodnocen, ale i některá rádobyustanovení vzbuzují úsměv. Zajímalo by mě například, jaké důsledky dle Trestního řádu by se na mě vztahovaly, kdybych porušil řád NG a zradil ji.

Nejvíce vtipný je ale tento paragraf:
§ 1. Každý Gardista je povinen udržovat svojí uniformu v čistém a nezapáchajícím stavu a to v četně obuvi, která musí být čistá a ošetřená. Není dovoleno užívat žádné rozlišovací, či neschválené doplňky uniforem, v žádném případě není dovoleno nošení neúplné uniformy NG pokud toto není nařízeno nadřízeným. Nošení uniforem mimo akce NG není povoleno.V případě cvičení či nasazení NG není dovoleno nošení náušnic, prstenů či řetízků na žádných částech těla. Povoleny jsou pouze identifikační známky schválené pro NG. Úprava vlasů není nijak stanovena, v žádném případě není dovoleno nošení extravagatních účesů, zejména dredů a dlouhých vlasů. Uniforma a její vzhled je dán nařízením ZV NG.

Chápu, že gardistům musí být připomínáno, aby udržovali svoji uniformu v čistém a nezapáchajícím stavu, což je logické vzhledem k tomu, jací lidé v NG působí. Ale že jmenovitě zdůrazňují nežádoucnost dredů - to je už opravdu k popukání... :))

A co na to sysel?
Sy
slové slyšeli, že lidé používají toaletní papír. A tak se nás ptají: Nehodil by se "řád Národní gardy" jako potisk na tuto hygienickou pomůcku?

Ilustrace převzata z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dreadlocked_rasta.jpg (upravil a logo NG přidal Goggly)

2 komentáře:

Boo řekl(a)...

Hm...no co ty víš třebas se jim tam hlásilo mraky hipíků tak tam takovýhle věci museli napsat :))

Goggly řekl(a)...

Zajímavá úvaha a kdyby to tak bylo, asi bych se popadal za břicho, kdybych viděl obličeje náborářů... :)))